Rycerz Niepokalanej

Dyskusje o wydawnictwie, książkach, czasopismach, prenumeracie, radiu, telewizji

Rycerz Niepokalanej

Postprzez Admin » 27 Lut 2009 21:38

Czasopismo franciszkańskie, założone w 1922 r. przez św. Maksymiliana w Krakowie.

Co sądzicie o nowej formie "Rycerza Niepokalanej"? Od styczniowego numeru mamy już nową formę i nowy sposób redakcji tekstów. Redakcja otwarła się też na większą współpracę z Czytelnikami.

Ruszyła też nowa strona internetowa: www.rycerz.info
Admin
Administrator
Administrator

Dołączenie: 20 Kwi 2009 22:06

Re: Rycerz Niepokalanej

Postprzez iza_mata » 27 Lut 2009 21:43

Prenumeruję od kilku lat czasopismo Rycerz Niepokalanej, a pierwszy raz zetknęłam się z nim w domu mojej babci. Bardzo jest mi bliskie. Czytam wszystkie artykuły, czasami nawet dwukrotnie. Dla mnie jest to szczególny dzień, gdy odbieram ze skrzynki nowy numer. Wiele się uczę.

Bardzo podoba mi się dział o Błogosławionych męczennikach II wojny światowej. Boję się, że ja nie wytrwałabym nawet najmniejszego cierpienia dla Boga.

Zainteresował mnie też cykl artykułów o rozeznawaniu duchów - dobrych i złych.

Trochę brakuje mi bardziej praktycznych pouczeń dotyczących życia zgodnie z Ewangelią we współczesnym trudnym świecie.

Szczęść Boże.
iza_mata

Postprzez Darek » 27 Lut 2009 21:50

Podoba mi się nowa forma "Rycerza Niepokalanej".

Pozdrawiam.
Darek

Postprzez Admin » 04 Cze 2009 10:58

2009-06.jpg
Rycerz Niepokalanej - czerwiec 2009
2009-06.jpg (9.78 KiB) Obejrzany 2954 razy
Czerwcowy numer "Rycerza Niepokalanej" za główny temat wybrał "Najświętszy Sakrament". Ten 6-stronicowy artykuł jest bardzo zróżnicowany i składa się jakby z dwóch części. Pierwsza porusza problem uczestnictwa w niedzielnych Mszach świętych oraz rozumienia tego sakramentu przez wiernych. Druga część, to odpowiedzi bp. Stefana Cichego, przewodniczącego Komisji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów, na najczęściej zadawane pytania, związane z Eucharystią.

Całą treść artykułu można przeczytać w czerwcowym numerze "RN" oraz na stronie http://rycerz.info.

Rzecz ciekawa, że kontrowersje wzbudza umieszczona na str. 168 ramka ze zdjęciem udzielania Komunii na rękę, która sugeruje, jakoby Redakcja "RN" popierała tę formę przyjmowania Eucharystii. Jednak rzeczywista intencja umieszczenia ramki jest inna: ma przekazać skrótowo najważniejsze przepisy Kościoła dotyczące udzielania Komunii w tej formie - i raczej przestrzega przed pochopnym korzystaniem z tej możliwości, niż jej stosowania.

Zobacz: Spis treści "RN" 6/2009
Admin
Administrator
Administrator

Rycerz Niepokalanej 7-8/2009

Postprzez Admin » 26 Cze 2009 11:13

2009-07_dod.jpg
Rycerz Niepokalanej + dodatek - lipiec-sierpień 2009
2009-07_dod.jpg (33.67 KiB) Obejrzany 2845 razy
Wakacyjny numer "Rycerza Niepokalanej" - objętościowo większy, bo liczący 48 stron - zawiera też bogatszą treść. Rozpoczyna go rozmowa z egzorcystą ks. Edwardem Szaniawskim, dotycząca m.in. tego, jak rozpoznać osobę dręczoną przez szatana lub opętaną. Ponadto z lektury numeru można dowiedzieć się, jak znaleźć księdza egzorcystę. Przydatna może okazać się dołączona do artykułu "Modlitwa o uwolnienie" - przeciw bluźnierczym myślom i koszmarom.

W numerze znajdziemy obszerny artykuł ks. Jacka Prusaka, jezuity i psychoterapeuty, ukazujący jak odróżnić doświadczenia mistyczne, wizje i natchnienia od zwykłych omamów i przewidzeń. Z artykułu dowiemy się m.in. co to jest hierognoza, glosolalia, psychokineza czy retrognicja. Dodana ramka zawiera zestawienie najbardziej znanych mistyków Kościoła katolickiego.

"Praktyczny katolicki poradnik" tym razem podpowiada, jak odważnie, bez lęku i mądrze pomóc i doradzić bliźnim oraz jakich postaw unikać, by nie zawikłać się w grzeszne myślenie według tego świata.

Artykuły można przeczytać w wakacyjnym numerze "RN" (zaprenumeruj) oraz na stronie http://rycerz.info.

Zobacz Spis treści "RN" 7-8/2009
Admin
Administrator
Administrator

Powróć do Media franciszkańskie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość